Robione domowym sposobem wędliny, chleby pieczone tradycyjnie, sery z małych wędzarni, tradycyjne soki i wiele innych przysmaków i atrakcji można było zobaczyć, kupić spróbować i zamówić w sobotę na Podkarpackim Bazarku w Boguchwale. Odbywający się co miesiąc bazarek, tym razem zgromadził 150 wystawców. Odbywa się pod hasłem “Kupisz bezpośrednio od rolnika”.
Bazarek odbywa się raz w miesiącu przy Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Ta cykliczna impreza nie tylko promuje producentów z regionu, ale też daję im szansę sprzedaży towarów z gospodarstw bez udziału pośredników, którzy niejednokrotnie zawyżają ceny i zarabiają więcej niż rolnicy. Dlatego tak ważne jest miejsce, gdzie lokalni wytwórcy, rolnicy, mogą znaleźć bezpośredni rynek zbytu i klientów, którzy docenią podkarpackie przysmaki i ich jakość.
“Kupisz bezpośrednio od rolnika”.
Jednym z wystawców jest rodzinna wytwórnia serów z Wólki Krowickiej. Niedaleko stoi chłodnia z wędlinami tradycyjnymi. Także z gospodarstwa rodzinnego. Klienci zamawiają także chleby, ciastka, pasztety i syropy, które powstały w gospodarstwie z Błędowej Tyczyńskiej.
Maj to idealna pora na upiększanie balkonów i ogrodów. W tym miesiącu na bazarku pojawiły się więc, z lokalnych szkółek ogrodniczych, różne rodzaje drzew, krzewów, roślin cebulowych, bylin, kwiatów i ziół. Były także pierwsze warzywa ze szklarni.
Przy okazji bazarku aktywnie udziela się także młodzież z Zespołu Szkół Agroprzedsiębiorczości. Tym razem zaprezentowała najnowsze trendy w sztuce zdobienia domów i ogrodów.
Podkarpacki Bazarek odbywa się raz w miesiącu i jest pomysłem ośrodka doradztwa rolniczego na to, by maksymalnie skrócić drogę od producenta do konsumenta.
Źródło: Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, TVP3, Facebook/Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego (zdjęcia)